Barion Pixel Hasznos tudnivalók, linkek szülészeti jogokról, visszajelzésről, szülészeti erőszakról – La Matriarcha

Hasznos tudnivalók, linkek szülészeti jogokról, visszajelzésről, szülészeti erőszakról

A szülés, születés nem betegség. Bár a szülésre gyakran egészségügyi eseményként tekintünk, fontos, hogy tudd, ez egy hormonálisan irányított normál testi történés, élettani folyamat, és egyben egy meghatározó családi életesemény, melynek kimenetelére erősen hat az, ahogy bánnak veletek közben.

(Összefoglalónk a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom együttműködésével készült)

Összefoglalónk azért készült, mert mára már nem kérdés, hogy csak az az ellátás hatékony és biztonságos, amely tekintettel van az anya, a baba és a család emberi jogaira.

Tudjuk azt is, hogy bármi legyen is a szülés kimenetele, számít, hogy érthetted-e és beleegyezésedet adhattad-e abba, ami történt veletek. A nehéz élmény forrása gyakran nem az, hogy a meghiúsult a vágyott szülési terv, hanem az, hogy a nők úgy érzik, hogy bedarálta őket a rendszer. Tudjuk azt is, hogy váratlan komplikáció, nehézség esetén is lehet jó élmény a szülés, ha közben jól bánnak velünk, és nem veszik el teljesen a testünk, gyermekünk feletti kontrollt.

Ha szülésre készülsz, vagy ha már túl vagy rajta, és nehéz élményt éltél át, fontos, hogy tudd, hogy nem vagy egyedül, ez sokak közös története, és ne feledd azt sem, hogy az, ami történt, az nem a te hibád.

A legmagasabb egészséget biztosító, az anya, a gyermek és a család jogait tiszteletben tartó ellátás mindenkinek járna, ezt nem kell kiérdemelni. Nem, nem a te felelősséged, hogy kivívd magatoknak a jogaitokat tiszteletben tartó, támogató és tudományos bizonyítékokon alapuló ellátást, de összefoglalónk és linkgyűjteményünk segíthet abban, hogy a legtöbbet megtehesd magatokért. Fontos, hogy tudd, hogy tapasztalati szakértője vagy a saját testednek, szülésednek, gyermekednek, és az orvosi, egészségügyi szakértelem nem jelent kizárólagos döntési jogkört, hanem inkább szakértő támogatás kell legyen ahhoz, hogy te informáltan dönthess.

Ajánlások, irányelvek:

A Nemzetközi Szülészeti Kezdeményezés a Bababarát kórház kezdeményezés továbbfejlesztett modellje, ma ezt tartjuk a leghatékonyabb ellátásnak:
12 Lépés a Biztonságos és Tiszteletteljes AnyaBaba-Család Szülészeti Ellátásért: http://bit.ly/2KpsTEO

A Tiszteletteljes Szülészeti Ellátás Karta leírja a nők és újszülöttek alapvető, elidegeníthetetlen jogait. Teljes videó itt. A teljes szöveg itt olvasható

Ezek a jogok már most járnak nektek, nem kell őket kiérdemelni, de fontos lenne biztosítani! Fontos tudnod, hogy az ellátásnak igazodnia kell(ene) az országos irányelvekhez, melyeknek pedig a nemzetközi tudományos eredményeket kell(ene) követniük. A tudományos bizonyíték nem változhat intézményről intézményre! Mondhatsz nemet az ártalmas gyakorlatokra, mert a helyi protokoll nem törvény.

A hazai irányelv alapja, hogy

A családközpontú szülészeti ellátás egyik alapja a szülés természetes lefolyásának támogatása. A szülészeti ellátás során ezért a lehető legteljesebb mértékben figyelembe kell venni az alábbi, evidenciák alapján összeállított kritériumrendszert, hogy a szülés a lehető legkevesebb beavatkozás mellett menjen végbe:

  • a szülés spontán megindulásának támogatása a 41. hét+7 nap előtt;
  • szabad mozgás, testhelyzet lehetőségének biztosítása a vajúdás alatt;
  • folyamatos fizikai és lelki támogatás, és kísérő jelenlétének lehetősége;
  • az orvosi szempontból nem szükségszerű, sok ellátóhelyen rutinszerűen végzett, azaz nem az adott eset alapján szükségesnek ítélt beavatkozások (pl. intravénás infúzió adása, evés és ivás tiltása, a magzati szívműködés folyamatos ellenőrzése, epidurális érzéstelenítés, gyógyszeres fájáserősítés, gátmetszés) elkerülése (ugyanis mindezek csökkentik az anya képességét arra, hogy megszüljön és olyan beavatkozási kaszkádot indíthatnak el, ami emeli a császármetszés előfordulásának valószínűségét) ;
  • a szülés második fázisában a spontán induló tolófájások megindulásának kivárása, ebben a szakaszban is a szabad testhelyzet megválasztása, amennyiben az ellátónak megfelelő tudása és gyakorlata van a különböző testhelyzetekben zajló szülés kísérésére, vezetésére]; – az anya és újszülött a szülés utáni és gyermekágyi ellátás teljes ideje alatt együtt maradásának biztosítása.

Olvasd el az egészet itt

A gyermekágyas ellátás kapcsán fontos, hogy ismerd az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelvét az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról.