Barion Pixel Szülészeti jogok – La Matriarcha

Szülészeti jogok

Bár a szülés nem betegség, a szülészeti ellátásban részesülőket is megilletik azok a jogok, amelyek a betegeket az egészségügyi ellátás során. Ezeket a jogokat az egészségügyi törvény (1997. évi CLVI törvény) biztosítja.

(Összefoglalónk a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom együttműködésével készült)

Ennek a törvénynek az egyik alapvető célja “megteremteni annak feltételeit, hogy minden beteg megőrizhesse emberi méltóságát és önazonosságát, önrendelkezési és minden egyéb joga csorbítatlan maradjon.”

Ennek megfelelően az ellátást a szülőszobán is úgy kell biztosítani, hogy az ellátást igénybe vevők emberi méltósághoz, önrendelkezéshez, tájékoztatáshoz való joga ne sérüljön.
Mindenképpen jogotok van a teljeskörű és egyéniesített tájékoztatáshoz, hiszen ez az informált döntés alapja. Fontos tudnotok, hogy nagyon ritka, hogy egy egészségügyi kérdésben csak egy legjobb megoldási mód legyen, ezért is fontos orvos etikai alapelv, hogy a szakember tájékoztatása alapján a páciens döntsön az előnyök és kockázatok mérlegelése után.

A korrekt, elfogulatlan és érthető szakmai tájékoztatást azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert ez az alapja az önrendelkezési jognak, valamint annak, hogy az anyák élhessenek az ellátás visszautasításának jogával. Könnyebb elfogadni egy alkalmazott beavatkozás szükségességét, ha tudjuk, hogy miért volt erre szükség, és beleegyezésünket adhattuk.

A törvény alapján mindenki szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, mely beavatkozásokat fogadja el vagy utasítja vissza. Fontos tudni, hogy ez minden egyes beavatkozásra külön-külön értendő, és minden beavatkozásról, javasolt eljárásról külön-külön kell tájékoztatni az érintetteket, tehát nem elfogadható, ha olyan komplex beleegyező nyilatkozat aláírását kérik, amin az áll, hogy „a szükséges beavatkozások elvégzéséhez hozzájárulok”. Fontos tudni továbbá, hogy a beavatkozásba való beleegyezést vissza is vonhatjuk szóban is.

Az országos egységesített szülészeti tájékoztatót itt találjátok, a benne található szülési tervet érdemes magatokra szabnotok, kitöltenetek, és magatokkal vinni.

Érdemes használnotok az informált döntés modelljét, mert jogotok van választ kapni arra, hogy:

 • Mi a beavatkozás, eljárás célja?
 • Mik a rövid-és hosszú távú előnyei, hátrányai és kockázatai rád és a babádra nézve?
 • Mik a lehetséges alternatív eljárások?
 • Mennyi időtök van dönteni?
 • Várhatóan mi történik, ha nemet mondtok?

Mivel az érzelmi nyomásgyakorlás gyakori az egészségügyben, vitás, bizonytalan helyzet esetén javasolt megkérni, hogy a szakemberek adják írásba a véleményüket. Tudd, hogy a szabad döntésed azért is fontos, mert csak az a szülészeti ellátás lehet “evidence based”, vagyis bizonyítékalapú, ahol

 • megvannak a tudományos bizonyítékok
 • ezeket a szakember kommunikálja az anya felé
 • az anya ezek ismeretében döntést hoz. (forrás: Iványi Anna)

Ha többet szeretnél tudni a bizonyítékalapú szülészeti ellátásról, ezt a cikket ajánljuk.

A jogokról részletesebben a Másállapotot a Szülészetben! oldalán olvashatsz. Fontos, hogy a következőkkel tisztában legyél:

Az egészségügyi ellátáshoz való jog (szabad orvosválasztás kérdésköre)

Az emberi méltósághoz való jog

A kapcsolattartás joga (rooming-in, szeparáció kérdésköre), gyerekjogok

A gyógyintézet elhagyásának joga (ambuláns szülés kérdése)

A tájékoztatáshoz való jog

Az önrendelkezéshez és az ellátás visszautasításához való jog

Az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga

A beteg jogainak érvényesítése (“panaszjog”)

Jog az otthonszüléshez

Az egészségügyi dokumentáció megőrzése és megtekintése

http://masallapotot.hu/jogaid/

https://emmaegyesulet.hu/emma-konyvtar/szuleszeti-jogok/

https://tasz.hu/koronavirus-szulo-nok-jogai

Ha veszteséget éltél át, tudd, hogy jogod van:

Ha mindez nem teljesülhetett…

Tudd, hogy a szülészeti erőszak létezik.

A szülészeti erőszak a strukturális, intézményi erőszak egy formája, előfordul mind a magán-, mind a közegészségügyi gyakorlatban. Ide tartozik minden olyan beavatkozás és bánásmód, melyet a nő engedélye nélkül, akarata vagy tudta ellenére végeznek rajta vagy újszülöttjén a szülészeti ellátás bármely szakaszában, a várandósgondozástól a gyermekágyig. Az emberi méltóság, a betegjogok, az önrendelkezési és kapcsolattartási jog megsértése ez, hatalmi pozícióból. Erőszak az is, amikor a nő csak az ártalmas, bizonyítottan káros beavatkozást választhatja.

A szülészeti erőszakról itt gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat.

Visszajelzés

MINDEN VISSZAJELZÉS SZÁMÍT!

A visszajelzés nem lehet elvárás feléd, de ha van erőd megtenni, az segítheti a pozitív változást, és egyúttal lépés lehet a feldolgozás útján is.

Hogyan teheted meg:

 • Írhatsz levelet a téged ellátó szakszemélyzetnek, és/vagy az osztályvezetőnek, a főorvosnak, az intézmény ápolási igazgatójának, főigazgatójának. Jó, ha több címzettet is megadsz! Jogod van ahhoz, hogy megismerd az egészségügyi dokumentációdat. A kórháztól kérhetsz betekintést az anyagba, vagy kikérheted az egészet fénymásolatként. Ez segítséget nyújthat a visszajelzésed megírásához. Erről itt olvashatsz bővebben.
 • Visszajelzéskor nyugodtan használd a saját szavaidat, nincs elvárt forma! Segíti a változást, ha leírod, mit éltél át, mi támogatott, mi hátráltatott, és mire lett volna szükséged.
 • Leveledet postai és elektronikus úton, akár névtelenül is eljuttathatod a kórháznak.
 • Visszajelzésed elküldésének nincs határideje, akár évekkel szülésed után is megfogalmazhatod.
 • Évente egyszer, november 25-én, egy nemzetközi kampányhoz csatlakozva önmagadért tett lépésként elviheted a rózsádat, leveledet a trauma helyszínére. Ez a Rózsák forradalma.
 • Mindenképpen küldd el visszajelzésed a betegjogi képviselőnek is, aki független szakember, nem a kórház alkalmazottja. Védi a betegek jogait, segíti őket azok megismerésében és érvényesítésében.

Ha azt szeretnéd, hogy a szülészet szakfelügyelete is kivizsgálja az eseteteket, ha ártalmasan, jogsértő módon láttak el, írj a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztályának, vagy közvetlenül az NNK hivatalának: tisztifoorvos@nnk.gov.hu Ezeket a panaszokat javasoljuk, hogy az AJBH hiavtalának is küldd el.

PANASZODDAL, nehéz élményeddel az alábbi szervezetekhez fordulhatsz:

EMMA Vonal 06 80 414 565

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Jogsegély:

Ingyenes jogsegélyszolgálat

10 dolog amit tudnod kell, ha a gyereked kórázba kerül

Integrált Jogvédelmi Szolgálat, információk a betegjogi képviselőkről

Lelki segély:

https://emmaegyesulet.hu/emma-vonal/

http://perinatus.hu/

További kérdéseidet itt várjuk:

masallapotot@gmail.com

masallapotot.hu

https://www.facebook.com/masallapotot

https://lamatriarcha.hu/

Szülészeti adatbázis és országos statisztikák a hazai szülészeti ellátásról:

https://www.ablakavilagra.com/